Kære alle

Så er det endelig blevet tid til et nyhedsbrev og en opdatering fra bestyrelsesarbejdet i Højkros Venner.

Allerførst skal du som læser have tak for din tålmodighed ved ikke at rykke os for nyheder omkring Højkro. Som alle der kender til Højkros nyere historie vil vide, tager det tid at indfri foreningens formål om at erhverve, vedligeholde og drive Højkro, der siden 2008 har været ejet af Therese Thøgersen. Men det er ikke ensbetydende med, at der ikke sket noget.

Fra begyndelsen af foreningens stiftelse i november 2022 har det været bestyrelsens strategi at arbejde ad to spor for at erhverve Højkro: købssporet og myndighedssporet.

Købssporet
Højkros Venner har tilbudt Therese Thøgersen 450.000 kr. for køb af ejendommen vurderet ud fra jordprisen, da ejendommen uden renovering er værdiløs. Alternativt har vi foreslået, at en ejendomsmægler vurderer ejendommen. Therese Thøgersen har afvist begge dele, og der står sagen i dag.

Myndighedssporet
Da købssporet desværre ikke har givet resultat, forsøger bestyrelsen i stedet myndighedssporet. Eftersom Højkro er fredet, hører den ind under ”Bekendtgørelse af lov om bygningsfredning og bevaring af bygninger og bymiljøer”, der administreres af Slots- og Kulturstyrelsen under Kulturministeriet.

I bekendtgørelsen – www.retsinformation.dk/eli/lta/2018/219 – står der:

Kap. 3:
§ 9. En fredet bygning skal af ejeren eller brugeren holdes i forsvarlig stand, herunder tæt på tag og fag.

og

Kap. 10:
§ 33, stk. 2. Efterkommer ejeren eller brugeren ikke et af kulturministeren meddelt påbud om at berigtige et ulovligt forhold, kan det ved dom pålægges ham inden en fastsat frist under tvang af fortløbende bøder at berigtige forholdet.

§ 33 a. Kulturministeren kan i særlige tilfælde ekspropriere fredede bygninger, der tilhører private, når ekspropriation er nødvendig for at forhindre, at væsentlige fredningsværdier går tabt.

Jf. kap. 10 giver bygningsfredningsloven altså kulturministeren de nødvendige redskaber til at sikre vedligeholdelsen af fredede bygninger, herunder Højkro. Opgaven er nu at tage disse redskaber i brug. Første skridt er taget, ved at Slots- og Kulturstyrelsen har givet Therese Thøgersen påbud om at få bragt tag og fag i orden. Dette har imidlertid ikke ført til andet, end at Therese Thøgersen har lagt presenning over taget og sat skodder for vinduerne, hvilket ikke har forhindret yderligere forfald og stadig mere opfugtede vægge.

Derfor arbejder bestyrelsen nu på, at få Slots- og Kulturstyrelsen til at få Therese Thøgersen til at udbedre de ulovlige forhold ved at tage ovennævnte § 33, stk. 2 i brug, der giver mulighed for ”under tvang af fortløbende bøder at berigtige forholdet.” Og hjælper dette ikke, da i sidste ende at få kulturministeren til at tage § 33 a i anvendelse, hvor kulturministeren kan ”ekspropriere fredede bygninger, der tilhører private, når ekspropriation er nødvendig for at forhindre, at væsentlige fredningsværdier går tabt.”

Parallelt hermed har bestyrelsen afsøgt, om der er lokal opbakning blandt regeringspartierne i Sønderjylland til at gå videre med sagen. Det er der, og det resulterede i et møde den 1. juni på Christiansborg, hvor flere folketingspolitikere og Mads Rykind-Eriksen (formand for Højkros Venner) deltog.


Heldigvis viser den aktindsigt som bestyrelsen har fået, at Slots- og Kulturstyrelsen udmærket er klar over Therese Thøgersens manglende vilje eller evne til at passe på vores fælles kulturarv i form af de fredede bygninger. Derfor arbejder vi på, at få myndighederne til tage de redskaber i brug, som loven giver mulighed for og således få rettet op på et ulovligt forhold, så Højkro ikke forsvinder for vores efterkommere.

Som alle ved, tager myndighedssporet tid, så derfor beder vi fortsat om din tålmodighed og fortsatte opbakning til bestyrelsens arbejde.

Lige så snart der er nyt i sagen, udsender vi naturligvis et nyhedsbrev.

Godt efterår.

Med venlig hilsen

på bestyrelsens vegne

Mads Rykind-Eriksen
Formand



Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *